Heksenvieringen

Imbolc

Wordt gevierd tussen 31 januari en 2 februari
Imbolc vieren we op de kruiskwartdag die het midden tussen winter en lente aanduidt. De winter gaat langzaam plaats maken voor de lente. Vroeger was dit de periode om hard aan het werk te gaan op het land, het land werd dan omgeploegd en ingezaaid. Daarom heet Imbolc ook wel het ‘ploeg en zaaifeest’. Deze dag staat in het teken van zuivering en vruchtbaarheid.  Niet alleen de landbouwgrond of je moestuin, maar ook binnenshuis. Rituelen, symboliek en decoraties komen er allemaal aan te pas bij deze mooie lenteviering. De schapen en de lammetjes spelen ook een belangrijke rol binnen dit mooie feest.

Ostara

Wordt gevierd tussen 20 en 22 Maart
Ostara heeft de naam te danken aan de Germaanse godin Eostre, ook wel Ostara genoemd. Zij is de lentegodin van het leven en de vruchtbaarheid. Tijdens de lente-equinox wordt haar terugkeer gevierd. De dagen worden weer langer, het licht wint het weer van de duisternis. Lente laat zich zien!

Tijdens dit lentefeest staan we erbij stil dat de natuur weer in beweging is en alles weer gaat leven. Een vruchtbare periode voor de mens, vee en aarde. Het feest staat voor een belofte van een vruchtbaar jaar. 

Door verschillende rituelen uit te voeren wordt de vruchtbaarheid extra gestimuleerd. Het “oude” wordt losgelaten en het “nieuwe” verwelkomd. De symbolen voor vruchtbaarheid zijn het ei en de haas. Deze worden afgebeeld in verschillende decoraties.

Beltain 

Wordt gevierd op 30 April en 1 Mei
Beltane begint wanneer de zon op 30 April ondergaat, ook wel de Meiavond genoemd. Beltane is een feest van vuur en luidt het begin van de zomer in.
Beltane vinden we tegenover Samhain, dat op 1 November plaatsvindt op het wiel van het jaar. Je zou kunnen zeggen dat deze twee mooie feesten het jaar in helften verdelen. Beltane en Samhain, dat ook als het begin van het Keltische Nieuwjaar wordt gezien. Deze 2 feesten worden door de meeste heksen als de belangrijkste feesten gezien. 
De naam Beltane komt van het Ierse Bealtaine dat ‘Bel-fire’ (Bel – vuur) betekent, afgeleid van de God Bel. Bel die ook wel Beli, Belenus of Belanos wordt genoemd, is de Keltische God van licht en genezing. Hij wordt ‘De Schijnende’ genoemd.
Na zonsondergang op 30 April werden er overal vuren ontstoken. Vee werd tussen twee van zulke vuren door gedreven om vruchtbaarheid te garanderen. Beltane is, net als Imbolc en Ostara, een vruchtbaarheidsfeest.

Litha

Wordt gevierd tussen 19 en 22 Juni
Vele heksen vieren het altijd op 21 Juni, de viering Litha/zomerzonnewende. Litha vieren we op het hoogtepunt van de zomer. De zomerzonnewende is de langste dag en dus de kortste nacht van het jaar. Het voelt voor vele heksen als heel logisch om die dag waarop de zon regeert, te zien als het hoogtepunt van de zomer. 

Met Litha eren we dus de zon. De zon staat voor levensenergie en kracht voor creatie.

De zomerzonnewende is daarom het perfecte moment om stil te staan bij al het overvloed in ons leven. Het is een tijd van stilstaan bij je successen en te kijken naar alles wat je hebt mogen ontvangen én zelf hebt mogen creëren. Dit is ook de periode van groei en kunnen we naast dankbaarheid voor wat we nu hebben, ook gezien worden kijkend naar waar we nog kunnen uitbreiden en naartoe willen. 

LammasLughnasadh

Wordt gevierd tussen 30 Juli en 2 Augustus
Van oorsprong is Lammas – Lughnasadh, voor zover we weten, een Iers-Keltische feestdag. Lammas is de Christelijke naam van een feestdag die in dezelfde tijd van het jaar werd gevierd door de Angelsaksen. 

Lammas is een Saksische naam en betekent brood, wat Lammas het feest van het brood maakt. 

Lammas is het eerste oogstfeest van 3 opvolgende oogstfeesten. De oogst geeft aan dat de natuur constant in beweging is en niets in het leven hetzelfde blijft. Dit eerste oogstfeest laat ons ook stilstaan bij de naderende herfst. Dagen worden weer korter en de lucht weer vochtiger. We kunnen nog even genieten van de warmte en het mooie licht van de zomer, voordat de donkere dagen weer aanbreken. Dit mooie feest gaat om de waardering van wat je hebt en vooral van wat je hebt mogen ontvangen en de voorbereiding op de veranderingen die komen gaan. 

Dank Moeder Aarde voor haar overvloed die jij en je geliefden hebben mogen ontvangen, de plant voor haar liefdevolle/zorgzame gaven en de vrucht voor het nieuwe leven.

Mabon

Wordt gevierd tussen 20 en 23 September
Mabon is een feest dat altijd valt op de herfst equinox. Dat is wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat. De dag en de nacht zijn dan even lang. Mabon is de tijd van balans en wordt ook wel het laatste oogstfeest genoemd.  Met dit feest kun je terugkijken naar het verleden en vooruitkijken naar de toekomst. Vanaf Mabon neemt de duisternis het over van het licht en is het langer donker dan licht. Het is een fijn feest om even stil te staan bij en dankbaar te zijn voor wat je hebt verkregen en hebt losgelaten de afgelopen tijd. Het is echt een feest waarin je een moment stilte neemt en bewustwording krijgt in wat je hebt en waar je dankbaar voor bent

Mabon is een tijd van balans (stap 1), loslaten (stap 2), voorbereiding en beweging (stap 3).

Samhain 

Wordt door vele heksen gevierd van 31 Oktober op 1 November (ook wel einde zomer genoemd)
De Kelten vierden Samhain, ook wel het nieuwjaarsfeest genoemd.  Het einde van het seizoen van de zon en het begin van het donkere en koude seizoen. De Kelten geloofden zo lang als de winter duurde, dat de zon gevangengehouden werd door Samhain (de koning van de doden en God van de kou). Op de avond voor hun nieuwe jaar (op 31 Oktober), verzamelde Samhain de geesten van alle doden om de God van de zon gevangen te nemen. Deze geesten gaven zich prijs in de vorm van dieren. Om de geesten in verwarring te brengen en zo hun zonnegod te beschermen, verkleedden de Kelten zich in dierenhuiden en droegen ze dierenkoppen op hun hoofd. 

Midwinter – joel

Wordt gevierd op 21 en 22 december
Midwinter wordt ook wel ‘Yule’ genoemd. Deze dag heeft de langste nacht van het jaar. Hierna zullen de dagen langzaam weer langer worden. We vieren met dit feest de terugkeer van de toenemende kracht van de zon. Door de terugkeer van het licht dat wordt gevierd, is het een mooi moment om een lichtwens uit te schrijven of uit te spreken.

Voor meer informatie over rituelen en de geschiedenis, raden we je aan om heerlijk in de boeken te gaan neuzen over hekserij of het moderne medium te gaan gebruiken. Dan vind je vele mooie boeken en sites waar je veel informatie vindt over deze bijzondere, mooie feesten.



Copyright © A Broomstick Moment